VCK-Kwinta congres 2017: Is meten weten?

28 november 2017
(Hele dag)
ICC Gent, Gent
VCK

Is meten weten? Dat is het thema van het VCK Congres dat dit jaar plaatsvindt op dinsdag 28 november 2017 in het ICC Gent.

English version

Is meten weten?

"Meten is weten" is de mantra van kwaliteitsmanagers. Of het nu gaat om het meten van klantentevredenheid, het bepalen van kpi's bij een nieuwe strategie of het uitrollen van een project over kwaliteitscultuur: metingen komen er altijd aan te pas.

Maar meten is geen doel op zich. Bovendien verliezen we uit het oog wat we meten. Meten is pas weten, als je weet wat je meet. Tijdens het congres krijg je kritische reflecties over meten voorgeschoteld en tonen we goede praktijken waarmee je aan de slag kunt. Deze sprekers hebben hun komst bevestigd:

  • Jos Borremans
  • Benedikt Sommerhoff
  • Antoon Vandevelde

Programma

Het congres duurt de hele dag en wordt afgesloten met de uitreiking van de Kwinta Business Excellence Award 2017 en een feestelijke receptie.

De hele dag ontmoet je collega-kwaliteitsmanagers tijdens de koffiepauzes, de lunch en de receptie na afloop. Alle drankjes en eten zijn uiteraard inbegrepen in je inschrijving.

Congrespartners

Knowliah

Lab support

Sprekers

Antoon Vandevelde: Kwaliteit meten in werkrelaties

Lonen en werkrelaties zijn het resultaat van afspraken tussen werkgevers en werknemers en worden contractueel vastgelegd. Zoals George Akerlof, een van de eerste Nobelprijswinnaars economie, echter uitlegde, zijn werkrelaties ook deels een uitwisseling van geschenken. Dat is des te meer het geval in een kenniseconomie.

Engagement, intrinsieke motivatie, betrouwbaarheid, de capaciteit om een goede relatie op te bouwen met klanten en patiënten, zijn stuk voor stuk belangrijke punten. Ze zijn echter moeilijk te omschrijven in een arbeidsovereenkomst. We hebben vertrouwen nodig wanneer de opdrachten niet voldoen en de controle ontbreekt. Bureaucratische controle en financiële incentives dreigen de intrinsieke motivatie doorgaans te verdringen. Betekent dit dat het meten van de kwaliteit van werkprestaties een taboe is? Dat denk ik niet, maar we moeten een goed evenwicht vinden tussen vertrouwen en controle.

Antoon Vandevelde is hoogleraar aan het Instituut van Filosofie in Leuven. Hij werd opgeleid als econoom en filosoof. Zijn onderzoek houdt verband met economische ethiek en politieke filosofie, en hij bracht reeds verschillende publicaties uit, onder meer over problemen in verband met sociale rechtvaardigheid, schaarsteproblemen in de gezondheidszorg en de ethiek van het migratiebeleid.

Benedikt Sommerhoff: Begrijpen wat niet werd uitgesproken - meten wat niet kan worden gewogen

Benedikt Sommerhoff laat je kennismaken met de Design Thinking-methodologie, en met name de nadruk die wordt gelegd op inzicht in de klantenbehoefte(n).

  • Hoe kun je Design Thinking gebruiken om inzicht te verwerven in de behoefte van de basisgebruiker en zo radicaal nieuwe ideeën te creëren?
  • Hoe kun je klantentrouw, en niet alleen maar klantentevredenheid, meten en ontwikkelen?

Benedikt Sommerhoff werkt sinds 17 jaar voor de Duitse kwaliteitsvereniging DGQ. Hij behaalde in 2012 een doctorsgraad met een onderzoek naar de transformatie van het beroep van de kwaliteitsmanager.

Workshops

Jos Borremans: Op een andere manier naar meten kijken

Jos BorremansSamen met de andere deelnemers van de workshop en Jos Borremans ga je op zoek naar de waarde van meten, de gevaren van meten, de geneugten van meten, de waan van meten, de betere manieren van weten, de mogelijkheden voor een beter weten, alternatieven van meten, meten en ons geweten.

Waarom meten we in feite? Zijn we met meten op zoek naar kwaliteit en essentie? Zien we echt beter door te meten? Vul zelf maar het antwoord in. Kortom: veel badwater, maar het kind wensen we niet weg te smijten.

Jos Borremans is Senior specialist organizational Development/leadership bij Volvo Car Gent. Na zijn workshop zal je op een heel andere manier naar meten kijken.

Benedikt Sommerhoff: In het hoofd van een belangrijke klant

Tijdens een workshop stelt Benedikt Sommerhoff een methodologie voor voor het meten van emotionele klantentrouw. De praktische workshop vertrekt van het concept buyer persona om inzicht te verwerven in de behoeften van klanten. Het kan daarbij ook gaan om interne klanten van QM-diensten, zoals CEO's, managers of werknemers.

Binnenkort volgen nog meer namen.

Knowliah

Lab support

Locatie

ICC Gent - International Convention Center
Van Rysselberghedreef 2, Gent
Website: iccghent.com

Parkeren

In de ondergrondse parking van het ICC bevinden zich 100 parkeerplaatsen. De parking Sint-Pietersplein en de parking Gent-Sint-Pieters bevinden zich in de buurt van het ICC.

Openbaar vervoer

Het treinstation Gent Sint-Pieters ligt op een tiental minuten wandelen van het ICC Gent.

Er zal een pendelbus rijden tussen het station Gent Sint-Pieters en het ICC.

Congrespartners

Knowliah

Lab support

Deelnameprijs

Leden van het Kwinta-netwerk nemen gratis deel aan het congres. Niet-leden betalen €500.

Kwinta bedrijfsleden 3 personen gratis
Kwinta lid als micro-onderneming 1 persoon gratis
Niet-lid € 500
Voordeelprijs (voor klanten van DNV-GL en ASQ-leden) € 300

Het Kwinta lidmaatschap omvat heel wat voordelen naast gratis deelname aan het congres. Lid worden als micro-onderneming kan aan € 500/jaar, lid worden als bedrijf aan € 1.250/jaar.

Congrespartners

Knowliah

Lab support

Schrijf je in via onderstaand formulier

Is je bedrijf lid van Kwinta en wil je je 3 personen gratis inschrijven, vul dan 3 x dit formulier in (naam, voornaam, e-mail, organisatie). Wil je lid worden?

Vul hier je vraag in en laat experten zich over je vraagstuk buigen.

Adresgegevens enkel in te vullen door niet-Kwintaleden:

Datum: 
28/11/2017 (Hele dag)
Voeg toe aan je agenda

Delen via