Het Kanban Kaizen-bord als tovermiddel om een cultuur van continue verbetering te realiseren

17 februari 2014
23:45
Technopolis, Mechelen
VCK

Op deze VCK-Kwinta sessie leer je bij over “kwaliteit” via innovatie en talent. Wie denkt dat hij alleen al met het inzetten van de tools en technieken van Lean blijvend resultaten kan boeken, zit verkeerd. Volgens professor Luc Chalmet is er ook een cultuuromslag nodig: de hele organisatie moet Lean denken en ademen.

Na de sessie kan je van gedachten wisselen met collega’s uit de kwaliteitswereld tijdens een netwerkdrink.

Iedereen op weg naar Lean Agility

Deze Kwinta sessie is een verhaal over verbeteren via Lean Agility. Laat je als manager inspireren door diepere inzichten en praktische suggesties.

Enkele thema's die behandeld worden:

 • Lean is niet mean
 • Failure demand
 • Overbelasting van medewerkers belet continue verbetering
 • Kaizen kata en Kaizen coaching kata
 • Lean e-mail. PDCA-kaartenspel
 • Kanban Kaizen verbeterborden overal, zelfs thuis
 • Wendbaarheid (agility)
 • Company Mass Index die het niveau van Lean Agility meet in uw organisatie

Luc Chalmet schreef in 2013 het managementboek "Wij zijn Toyota niet,  Iedereen op weg naar Lean Agility".

In het boek wordt openlijk gesproken over de voorbeelden van Lean in diverse organisaties en toont de auteur aan dat Lean 'overal en voor iedereen' nuttig is. 

Dertig jaar geleden gooide de baas van Luc Chalmet bij Bell Telephone Manufacturing Company een A4-tje op zijn bureau over ‘Just-in-Time’ en ‘Kanban’. Het was voor Luc de start van een fascinerende en gevarieerde ontdekkingstocht door de wereld van Lean. Lees meer in het Kwinta-interview Iedereen Lean

“Wij zijn Toyota niet – Iedereen op weg naar Lean Agility”, van Luc Chalmet, uitgegeven bij die Keure, 2013, ISBN 978 90 4861 8194

Start VCK-Kwinta coachingstraject rond PDCA op 12 maart

Ben je geboeid door PDCA? Het VCK start met een coachingstraject rond PDCA geleid door coach Nelly Flebus (Centrum voor ProductiviteitsCoaching). Op 12 maart kan je deelnemen aan een gratis co-creatie moment in Antwerpen, waar je je verwachtingen en doelstellingen kan bespreken.

Bio Luc Chalmet

Prof. dr. Luc Chalmet is als deeltijds professor verbonden aan de Universiteit Gent,  Faculteit Economie en Bedrijfskunde en aan de Universiteit Antwerpen.

Dr. Chalmet was professor aan de University of Florida (USA) in de ingenieursschool, riching bedrijfskunde. Hij keerde terug naar Europa als manager bij Alcatel Bell Telephone in Antwerpen. Daarna was hij als partner achtereenvolgens actief bij PA Consulting, Arthur D. Little, KPG Consultants en Unisys Consulting. Vandaag werkt hij als onafhankelijk coach via Cimes, zijn eigen management vennootschap.

ZIjn interesse gaat vooral naar lean en wendbaarheid in operationele omgevingen. Hij heeft de Company Mass Index (CMI) ontwikkeld: een instrument waarmee het niveau van lean agility kan opgemeten worden bij eender welke organisatie. Dr. Chalmet streeft er naar om elke organisatie te stimuleren om lean en wendbaar te worden. Zowel voor productie- als dienstensectoren heeft hij lean agility principes tot in detail uitgewerkt en uitgetest.

Luc Chalmet haalde zijn doctoraat aan de Universiteit Leuven in 1978. Hij is gecertificeerd (CFPIM en CSCP) door APICS (The Association for Operations Management) en aangeduid als Master Instructor voor die organisatie. Hij diende als president van PICS Belgium in de periode 1995 – 2008.

Programma schema

Deze VCK-Kwinta sessie gaat uitzonderlijk door op een maandagavond (ipv. dinsdag).

16u00 Het Kanban Kaizen-bord als tovermiddel om een cultuur van continue verbetering te realiseren
18u00 Netwerkdrink

Locatie

Technopolis
Technologielaan
2800 Mechelen

Je kan gratis parkeren op de parking van Technopolis.

Bereikbaarheid met de wagen en de trein via de website van Technopolis

Deelnameprijs

 • Als VCK/Kwinta-lid schrijf je gratis in
 • Als je organisatie lid is van VCK/Kwinta kunnen 3 personen gratis inschrijven
 • Niet-leden: € 150 pp (excl. 21% BTW)

Tarieven per persoon en excl. 21% btw. Je inschrijving is bindend. Indien je verhinderd bent, kan je een collega inschrijven of uw komst annuleren tot uiterlijk 3 werkdagen voordien. De organisatoren zijn niet verantwoordelijk voor wijzigingen aan het programma of de sprekers.

Datum: 
17/02/2014 - 23:45
Voeg toe aan je agenda

Delen via