Kwinta sessie: Ontdek goede praktijken door leden van het VCK

16 mei 2017
16:00 tot 19:00
Technopolis, Mechelen
VCK

Drie leden van het Kwinta-netwerk stellen goeie praktijken voor uit hun organisatie: Léonce Alders (Quality & Operational Safety Manager bij Swissport Belgium), Anne-Marie Baeke (Manager Kwaliteitszorg bij het Zorgbedrijf Antwerpen) en Ward Callens (Director of Quality bij Materialise).

Programma

Aantonen van bekwaamheid, training en bewustzijn in ISO 9001 en ISO 13485

Ward CallensWard Callens is director of Quality bij Materialise, een hoogtechnologisch bedrijf dat wereldleider is op het vlak van medische en industriële toepassingen van Rapid Prototyping.

Gestart vanuit de vereiste om FDA-QSR compliance aan te tonen, heeft Materialise een systeem ontwikkeld op het intranet binnen Sharepoint  om personeel op de hoogte te houden van alle wijzigingen in standard operating procedures. Dat hangt volledig samen met het systeem van elektronisch aftekenen van SOP-documenten en leidt Materialise door elke audit die deze normelementen bekijkt.

Continu verbeteren met de weekly Cockpit chart

Léonce AldersLéonce Alders is Quality & Operational Safety Manager bij bagageafhandelaar Swissport Belgium. Ze vertelt hoe ze de weekly cockpit chart gebruikt als tool om continu te verbeteren.

Via de tool wordt wekelijks informatie van de operationale performantie gedeeld met de directie, operations en het management team. De cockpit chart geeft een beeld van de performantie, legt de probleempunten bloot waarvoor eventueel de nodige correctieve acties genomen kunen worden.

Q-Partners als katalysator voor kwaliteit

Anne-Marie Baeke is manager Kwaliteitszorg bij het Zorgbedrijf Antwerpen. Zorgbedrijf Antwerpen is een grote speler op vlak van ouderenzorg in de regio Antwerpen met 16.000 klanten en nagenoeg 4.000 medewerkers, verspreid over een 80-tal locaties. Het beheert woonzorgcentra, service flats, dienstencentra en thuisdiensten. Voor elk van die schakels stond een kwaliteitsmedewerker paraat. 5 jaar geleden gooide het zorgebedrijf het roer om: voortaan werd schakeloverschrijdend gewerkt, vertrekkend vanuit het traject van een klant doorheen deze schakels.
 
De centrale kwaliteitsdienst vervelde tot een kenniscentrum met een  zestal mensen die tools, methodieken en kwaliteitsdashboards ontwikkelt. Daarnaast is ingezet op een ondersteuning dichtbij de medewerker en de klant.  Tien Q-partners wakkeren nu binnen een ‘zorgzame buurt’ het kwaliteitsbewustzijn aan bij de zorgmedewerkers op de werkvloer.

Ze maken het belang van kwaliteit zichtbaar door in te spelen op dagelijkse vragen en bekommernissen van medewerkers, ze dagen medewerkers uit om kritisch te kijken naar het eigen werken en motiveren, inspireren en coachen hun collega’s bij het opmaken van een verbeterplan. Ze luisteren ook naar de klanten om informatie te verzamelen.  Zo wordt de kwaliteit helemaal van onderuit opgebouwd.

Praktisch

De Kwinta sessie vindt plaats op dinsdag 16 mei 2017.

15u30 Ontvangst
16u00 Start van de sessie
18u00 Netwerkdrink

Locatie

Technopolis
Technologielaan
2800 Mechelen

Bereikbaarheid van Technopolis. Je parkeert gratis op de parking van Technopolis.

Deelnameprijs

  • Als VCK/Kwinta-lid schrijf je gratis in. Als je organisatie lid is van VCK/Kwinta kunnen 3 personen gratis inschrijven.
  • Niet-leden: € 150 per persoon (excl. 21% BTW).
Wie heeft je het VCK of deze activiteit aangeraden?
Datum: 
16/05/2017 - 16:00 tot 19:00
Voeg toe aan je agenda

Delen via