Lean Manufacturing en intro in the human factor

08 januari 2020
(Hele dag)
Serwir hotel, Sint-Niklaas
amelior

Waarom deze thematiek?

Het Lean Manufacturing concept is het vervolg op het massaproductiesysteem zoals dat in de jaren twintig bekend werd door Ford. Lean Manufacturing is na de tweede wereldoorlog ontwikkeld door Taiichi Ohno en Eiji Toyoda van automobielfabrikant Toyota in Japan.

Lean Manufacturing kreeg wereldwijd bekendheid dankzij de bestseller "The machine that changed the world", waarin de succesfactoren van het Toyota productiesysteem beschreven werden.

In de jaren tachtig heeft Lean Manufacturing ook in Amerika voet aan de grond gekregen. Dit werd mede veroorzaakt door de samenwerking tussen Toyota en General Motors, die samen een fabriek bouwden. Het heeft tot het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig geduurd, alvorens Amerikaanse bedrijven zelf ook zogenaamde "Lean Manufacturers" wilden worden.

Vandaag past elke organisatie wel een systeem toe om de productiviteit te verhogen, om doorlooptijden te verkleinen en om in het algemeen de kosten dramatisch te drukken.

Daar is op zich niets mis mee. Maar de grote vraag blijft natuurlijk hoe wij onze mensen kunnen blijven motiveren om constant de kosten te blijven drukken. De ene besparingsronde is nog niet achter de rug of … daar biedt zich de volgende ronde reeds aan.

Meer en meer wordt duidelijk dat de bedrijven die echt succesvol zullen blijven in de toekomst de synergie vinden tussen het “Lean”-principe en het maximaliseren van “the Human factor”.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Binnen Lean Manufacturing staan de structurele verbeteringen centraal om een stap dichter bij de ideale organisatie te komen, waarbij minimale kosten, maximale kwaliteit en maximale leverbetrouwbaarheid realiteit worden. (Quality - Cost - Delivery)

Dit betekent dat u de eigen organisatie gaat gebruiken bij het aanpakken en verbeteren van de "werkelijke oorzaken" van bijvoorbeeld hoge voorraden of lange doorlooptijden.

Op een zeer praktische manier worden de belangrijkste technieken besproken en in relatie gebracht met een ‘Lean'-strategie.

Het gevolg hiervan is dat een verbetering geborgd wordt binnen de cultuur van de organisatie en het resultaat ook op lange termijn standhoudt. De inspanningen voor structurele verbeteringen resulteren in structurele kostenbesparingen en vergroten het financiële resultaat van uw organisatie.

Ter info: deze 1-daagse vormt de eerste les van het certificatietraject: Lean Manufacturing Expert.  Wil u dieper ingaan op de human factor, dan raden we u ook aan de 2de module van Lean Manufacturing Expert te volgen, nl. kata coaching.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na het volgen van deze workshop heeft u inzicht in het:

 • menselijk aspect binnen LEAN-manufacturing.
 • belang van ‘The Visual Factory'.
 • belang van orde en netheid om mensen te drijven naar excellente resultaten.
 • belang van ‘ownership' en ‘empowerment'.
 • omgaan met de belangrijkste technieken binnen LEAN-manufacturing.

Voor wie?

Deze workshop is bij uitstek geschikt voor:

 • Chief Executive Officers (CEO's)
 • Gedelegeerd bestuurders
 • Directieleden
 • Plant en Operation managers
 • HR-managers
 • Quality managers en/of Engineers
 • Process & Production Managers en/of Engineers

Voorkennis is niet vereist.

Datum: 
08/01/2020 (Hele dag)
Voeg toe aan je agenda

Delen via