VCK-Kwinta congres 2019: Quality Qulture

21 november 2019
(Hele dag)
Radisson Blu Astrid Hotel, Antwerpen
VCK

Kwaliteitscultuur is het onderwerp dat het VCK Kwinta congres in 2019 van alle kanten zal bekijken.

Over kwaliteitscultuur

Minder fouten, meer tevreden klanten en bijgevolg meer inkomsten: bedrijven die de kwaliteitscultuur stimuleren, plukken daar vroeg of laat te de vruchten van. Maar wat is nu een kwaliteitscultuur? Hoe kun je die beïnvloeden? Wat zijn de randvoorwaarden? En wat werkt niet?

Tijdens het VCK congres over Quality Qulture op donderdag 21 november 2019 speuren we naar antwoorden. Internationale keynote sprekers, zoals Benedikt Sommerhoff, nemen je op sleeptouw. Daarnaast is er een waaier aan workshops waaruit je kunt kiezen.

Na je inschrijving ontvang je een gratis magazine met onder meer bijdragen van Benedikt Sommerhoff en Ben Barbé.

Dit vonden de deelnemers van het congres in 2018

✓  Veel volk, goede locatie, sfeer was heel positief. Was onder de indruk van de omvang van jullie event!
  Interactieve sessies, mensen met dezelfde problemen waarmee je ervaringen kunt uitwisselen.
✓  Uitgebreide keuze aan sprekers/workshops.
✓  Ik heb heel veel prettige en intense ontmoetingen gehad met mensen uit mijn netwerk, die ik niet zo vaak zie.

UK English version

Congrespartners

BSI GroupLogo InfolandLogo LR

Moore BelgiumLogo NBNVeeva

Keynote

Benedikt Sommerhoff: Het is moeilijk om met het zachte om te gaan – Hoe kan je de bedrijfscultuur beïnvloeden?

[Keynote, English] De bedrijfscultuur is zowel de belangrijkste ondersteunende als de meest belemmerende factor voor de kwaliteitscapaciteit van een organisatie. Nochtans focussen we ons vooral op de zogenoemde harde aspecten, zoals processen en technologie.

Wij, kwaliteitsmanagers, erkennen het belang van kwaliteitsbewustzijn en van een cultuur waarin je mag falen. Maar we missen het begrip en de middelen om de organisatiecultuur adequaat en duurzaam aan te pakken.

De organisatiesociologie heeft diepe inzichten verworven met betrekking tot de kwaliteitscultuur en de onderlinge samenhang ervan met de formele kant van een organisatie. Wat we aan de formele kant invoeren, het managementsysteem, heeft een sterke invloed op de informele kant, de cultuur.

Heel wat gevolgen daarvan zijn onbedoeld en ongewild. Formele interventies brengen informeel ontwijkingsgedrag bij mensen teweeg. Ze vormen enerzijds een ongeoorloofde maar nuttige vorm van zelfmanagement, maar schenden anderzijds ook regels, tot op het punt van de nuttige illegaliteit. Overdreven juridische, normatieve en klantgerichte regelgeving en vereisten maken de situatie alleen maar erger.

Ze leiden tot overformalisering en veroorzaken een cultureel ondoordachte tussenkomst in tijden waarin een snelle innovatiedynamiek eerder wendbare organisaties vergt. Maar we kunnen het inzicht in het onderlinge verband tussen de formele en informele kant van de organisatie gebruiken om het kwaliteitsmanagement te moderniseren en te verfijnen.

Een wendbaar kwaliteitsmanagement en de positionering ervan als organisatorische ontwikkeling kan de sleutel zijn naar positieve beïnvloeding van de organisatiecultuur. Uiteindelijk kunnen we zelfs een nieuwe benadering inzake kwaliteitsbeheer uittekenen.
 
BIO - Benedikt Sommerhoff is directeur Innovatie en Transformatie bij DGQ, de Duitse kwaliteitsvereniging. Met zijn team en de werkgroepen van DGQ legt hij trends en dynamieken bloot die het kwaliteitsmanagement en de kwaliteitsgarantie op de proef stellen. Hij werkt aan nieuwe QM- & QA-benaderingen voor de wereld 4.0.

Congrespartners

BSI GroupLogo InfolandLogo LR

Moore BelgiumLogo NBNVeeva

Workshops

Start with how! Why not? 

[Workshop] Over kwaliteitscultuur is al heel wat gezegd en geschreven. In deze workshop willen we een antwoord geven op de vraag: hoe kan ik (mee)werken aan de kwaliteitscultuur in mijn organisatie? We staan hiervoor niet te lang stil bij de theorie, maar gaan onmiddellijk naar de praktijk.

Aan de hand van kennisdeling met peers en concrete methodieken met het oog op betrokkenheid en transparante communicatie verzamelen we een set kritische succesfactoren voor een goede kwaliteitscultuur. Na deze workshop ga je dan ook naar huis met een toolbox om in je eigen organisatie (verder) aan de slag te gaan.  
 
Deze (inter)actieve workshop is relevant voor zowel leidinggevenden als medewerkers.
 
BIO - Katrien Jacobs en Lieze Van Dessel begeleiden al verschillende jaren veranderingsprocessen in het hoger onderwijs. Momenteel zijn ze verbonden aan de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, waar ze opleidingen ondersteunen bij de uitbouw van hun onderwijsprogramma’s en de ontwikkeling van hun kwaliteit.

Hoe kwaliteitscultuur beïnvloeden?

[Workshop] Ga samen met Ben Barbé op ontdekkingstocht naar wat je als leider kunt doen om de (kwaliteits)cultuur te beïnvloeden. Vertrekkende van een gedeeld begrip van cultuur en kwaliteitscultuur gaan we uit verhalen succesfactoren bepalen.

We gaan kijken hoe onze hersenen informatie verwerken en hieruit inzichten creëren die je als leider zelf kunt uitvoeren. Er is ruimte om deze inzichten vast te leggen in een persoonlijk actieplan.

BIO - Ben Barbé is VP Strategy and Business Improvement Management bij J&J.

De kunst van deformalisering – hoe voer je je wendbare en leane systemen in

[Workshop, English] De overformalisering van onze organisaties leidt ertoe dat dat mensen de formele regels ervan gaan negeren. Dat ondermijnt de managementsystemen. Door de behoefte aan wendbaarheid op dynamische markten en in de disruptieve omgeving van onze wereld 4.0 wordt dit conflict nog groter met een overgeformaliseerde wetgeving, overdreven sectorale en technische normen en bureaucratische managementsystemen.

We moeten onze managementsystemen dringend aanpassen zodat we wendbare en leane instellingen kunnen creëren die vlot draaien en de kloof tussen gedocumenteerde en reële processen, tussen legaliteit en ‘nuttige illegaliteit’ verkleinen.

Tijdens de workshop identificeren de deelnemers de kloof en de oorzaken ervan en gaan ze samen op zoek naar manieren om leane, aanvaarde en goed werkende managementsystemen te creëren.

BIO - Benedikt Sommerhoff is directeur Innovatie en Transformatie bij DGQ, de Duitse kwaliteitsvereniging. Met zijn team en de werkgroepen van DGQ legt hij trends en dynamieken bloot die het kwaliteitsmanagement en de kwaliteitsgarantie op de proef stellen. Hij werkt aan nieuwe QM- & QA-benaderingen voor de wereld 4.0.

Congrespartners

BSI GroupLogo InfolandLogo LR

Moore BelgiumLogo NBNVeeva

Locatie

Radisson Blu Astrid Hotel
Koningin Astridplein 7
2018 Antwerpen

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Het Radisson Blu Astrid Hotel ligt vlakbij het treinstation Antwerpen-Centraal. Het is letterlijk twee minuten stappen vanaf het station.

Voor de deur stoppen trams 11 en 24 (halte Antwerpen Centraal Station) en de premetrolijnen 2, 3, 5, 6, 8 en 10 (halte Astrid).

Met de wagen

Radisson Blu Astrid Hotel is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je toch met de wagen, dan raden we je aan om te carpoolen.

Congrespartners

BSI GroupLogo InfolandLogo LR

Moore BelgiumLogo NBNVeeva

Na je inschrijving ontvang je een gratis magazine over kwaliteitscultuur met bijdragen van Benedikt Sommerhoff en Ben Barbé.

Ben je bedrijfslid? Dan schrijf je tot 3 personen gratis in. Vanaf de vierde persoon betaal je € 250 (excl. btw) per bijkomende deelnemer. Van micro-ondernemingen kan één persoon gratis deelnemen. 

Datum: 
21/11/2019 (Hele dag)
Voeg toe aan je agenda

Delen via