Beter voordenken dan nadenken over risico's

Zowel in de industrie als in de bouw ligt het risico op arbeidsongevallen hoger dan in andere sectoren. Risico's correct inschatten vormt dan ook een eerste stap in een veiliger werkomgeving.

Vandaar dat risicoanalyse centraal stond tijdens de halfjaarlijkse opleidingsdag KVGM (Kwaliteit, Veiligheid, gezondheid en milieuzorgsysteem) bij ATF Wegenbouw. Het concrete thema? "Ik ken de risico's van mijn vak".

In 10 groepjes van 10 formuleerden de medewerkers vragen, dilemma's en voorstellen ter bevordering van de eigen veiligheid en die van de collega's. Het is ook interessant risico's te kennen, het risiconiveau in te schatten met een risicometer en ze waar nodig op te merken en weg te werken.

Om hun goeie voornemens niet te vergeten schreven de ATF'ers hun veiligheidswensen op een veiligheidskaart, die ze aan zichzelf richtten.

Veiligheidscultuur

"Het is niet alleen belangrijk om voor je eigen veiligheid te zorgen maar ook voor de veiligheid van je collega's. Voordenken is interessanter dan nadenken daarover. Ik denk wel dat de veiligheidscultuur hier goed zit. De mensen hebben de wil om te verbeteren en voor elkaar uit te kijken", zegt Lars, die aan de ATF-medewerkers vertelde hoe hij als 20-jarige een been verloor bij een werkongeval met een heftruck.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de ATF-medewerkers aan de slag gaan met risicoanalyse:

Delen via

Verwante artikelen

Risico's efficiënt beheersen

Hoe implementeer je risicogericht denken in het kwaliteitsbeleid en hoe verhoog je risicobewustzijn op de werkvloer?

Risico… Wat is dat nu eigenlijk?

Sinds de High Level Structure in de nieuwe versies van de ISO-normen, is risicomanagement een belangrijk topic geworden, maar wat beschouwen we nu als risico’s en hoe moeten we ermee omgaan?

Met behulp van de PDCA-cirkel een noodplan opstellen

Omgaan met crisissituaties: makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze 6 stappen kom je al een heel eind weg om een intern noodplan uit te bouwen voor je organisatie.