Circulaire transitie tip 1: Staar je niet blind op de problemen

Ontdek de kansen die de circulaire economie biedt in plaats van je blind te staren op de problemen. Doordat je ecologische footprint verlaagt, krijg je nieuwe business opportuniteiten. 

Jouw afval kan de grondstof zijn voor je concurrent. Als je reverse logistics, dat is de terugname van (gebruikte) producten, goed onder de knie hebt, kan je ebita (je winst voor aftrek van rente, afschrijving en belastingen) stijgen met enkele procenten.

Folies als mogelijke inkomstenbronNeem nu folies. In plaats van afval worden folies mits kleine kwaliteitstoepassingen een opbrengststroom. Ter illustratie: folie kan tot enkele honderden euro’s opbrengst genereren.

Minder afhankelijk van grondstoffen

Organisaties worden ook minder afhankelijk van de prijsfluctuaties op de grondstoffenmarkt. Als je werkt met een stabiele stroom van gerecycleerde grondstoffen, krijg je veel stabielere prijzen. Grondstoffen zullen alleen maar duurder worden omdat ze schaarser worden.

En nog een leuke extra: het genereert jobs. In Vlaanderen zou de circulaire economie, indien die op volle kracht draait, binnen enkele jaren goed kunnen zijn voor 27.000 bijkomende jobs.

Klantenrelatie geoptimaliseerd

Je relatie met de klant wordt geoptimaliseerd. Wat heb je eraan dat iemand je gsm na twee jaar weggooit en dan bij een concurrent een nieuw model koopt? We gaan naar een systeem van modules. Refurbished toestellen zijn daarbij de eerste stap. Maar het zou niet moeten beperkt blijven tot pakweg smartphones. Ook je wasmachine past in dat plaatje. Het enige wat er niet aan verslijt, is bijvoorbeeld je wastrommel.

Indien alle producenten dezelfde afmetingen zouden gebruiken, zou je die wastrommels drie keer zo lang kunnen gebruiken in plaats van ze op de afvalberg te dumpen, hergebruik staat hoger dan recycleren op de ladder van Lansink, een standaard op het gebied van afvalbeheer.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Jan BoutsenDe voordelen gelden trouwens niet alleen voor de productiebedrijven. Ook in de dienstensector schuilen er voordelen. Denk maar aan de vergroening van het wagenpark of het opleidingen van je medewerkers voor andere functies.

Moet je mensen alleen voor jouw organisatie laten werken, of kan je ze via een netwerk van medewerkers ook laten meedraaien bij andere bedrijven? In Nederland zie je al deeljobs ontstaan.

Delen via

Verwante artikelen

Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.
Hou de afvalstromen zuiver

Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.
Samenwerken - Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.