Circulaire transitie tip 2: Werk samen met anderen

De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Daarom moeten organisaties beter samenwerken in een circulaire economie. Bedrijven die gerecycleerde producten opwaarderen tot productierijp materiaal, zitten in de lift.

Karton - Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr) Organisaties zullen onvermijdelijk meer open moeten gaan communiceren en hun kennis delen in plaats van alles af te schermen met patenten. Alleen zo gaan ze een verdienmodel creëren. Samenwerken kan handel- en brancheoverstijgend. Denk niet dat jij het warm water uitgevonden hebt.

Een voorbeeld? Bij een groot distributiebedrijf gaat al het karton dat er binnenkomt na verbaling rechtstreeks terug naar de kartonfabriek.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Waarom geen samenwerking met je buurman op het industrieterrein voor verbruik of ontdoen van zaken? Je zal verder moeten gaan denken in doorgedreven netwerking.

Het komt wel goed: mensen zoeken sowieso veel meer verbindingen op met elkaar. De evolutie van het ik-denken naar het wij-handelen zit ingebakken in de circulaire transitie.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.
Hou de afvalstromen zuiver

Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.
Samenwerken - Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.