Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.

Wist je dat één stuk pvc een hele baal andere plastics waardeloos maakt? Je afval wordt op die manier een kost in plaats van een opbrengst.

Of neem nu bedrijven die de straps rond hun paletten bij het regulier afval dumpen: zij zien de kost van hun afval verdubbelen. Afvalverwerkers vragen er namelijk meer geld voor omdat die straps verstrikken in hun machines. Apart en doorgedreven sorteren bespaart je dus honderden euro’s per ton.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

Praktisch? Streef naar monostromen en hou elke stroom zo zuiver mogelijk. Dat verhoogt de opbrengst. Weliswaar ga je niet overal geld voor krijgen, bijvoorbeeld voor hout, maar hoe zuiverder je afvalstromen, hoe minder geld het je kost. En minder betalen is ook winst.

Wees flexibel genoeg. Sommige zaken zullen eerst geld kosten, maar ze zijn een investering in de toekomst. De return achteraf zal groot zijn.

Delen via

Verwante artikelen

Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.
Samenwerken - Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.
Karton - Foto beschikbaar via Creative Commons by Travis Wise (Flickr)

Circulaire transitie tip 2: Werk samen met anderen

De een zijn afval is de ander zijn grondstof. Daarom moeten organisaties beter samenwerken in een circulaire economie. Bedrijven die gerecycleerde producten opwaarderen tot productierijp materiaal, zitten in de lift.