Geld verdienen met je afval

Wat als je afval geen kostenpost meer is, maar geld opbrengt? Jan Boutsen specialiseert zich in de circulaire transitie bij organisaties, al is er nog veel werk aan de winkel.

 TIP 1 → Staar je niet blind op de problemen, maar zie de kansen voor je organisatie

TIP 2 → Werk samen met anderen

 TIP 3 → Begin er nu mee

 TIP 4 → Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

 TIP 5 → Iedereen moet mee

Kwaliteitsmanagers en de circulaire transitie

Kwaliteitsmanagers zijn de geknipte personen om een voortrekkersrol te spelen. Ze hebben namelijk voelsprieten binnen de productie, het management en de processen binnen de organisatie. Maar afval is zo’n vies woord.

Vroeger was afval een significante kost om er van af te geraken. Het was ook onze zorg niet. Dat werkte in een lineair systeem, maar niet in een circulair systeem. In de circulaire economie wordt het een opbrengststroom en hebben we de materialen broodnodig.

Kwaliteit van afvalstoffen

Jan BoutsenDe kwaliteit van onze afvalstoffen wordt alsmaar belangrijker. Het gaat niet alleen meer om de zuiverheid ervan, maar ook hoe je het transport ervan intern en extern afwikkelt.

Een pers zetten om je afval samen te drukken, kan al volstaan om minder uit te geven aan transport, al hangt het natuurlijk af van de hoeveelheden, want een pers kopen, huren of leasen kost natuurlijk ook geld.

Stel je vraag aan Jan Boutsen

In een circulair systeem groeit het belang van kwaliteit alleen maar. In een “closed loop” ga je je eigen materialen opnieuw gebruiken. Dat wil zeggen dat je al van bij het begin, bij het ontwerp en de materiaalkeuze, moet bezig zijn met kwaliteit.

Gezien de grondstoffenschaarste zullen we de keuze niet meer hebben of we wel of niet op zo’n systeem overschakelen. Zowel het materiaal als het proces zal de juiste kwaliteit moeten hebben.

Delen via

Verwante artikelen

Het management moet mee - Foto beschikbaar via Creative Commons by Flickr/AFGE

Circulaire transitie tip 5: Iedereen moet mee

Begin je met een circulaire transitie binnen je organisatie? Zorg dat iedereen mee is. Het management moet erachter staan.
Hou de afvalstromen zuiver

Circulaire transitie tip 4: Ga op zoek naar een circulair verdienmodel

Geld in het laatje krijgen, daar draait het om. En in de circulaire economie valt geld te verdienen. Maar veel organisaties denken nog niet ver genoeg mee.
Samenwerken - Foto beschikbaar via Creative commons by Tom Page (Flickr)

Circulaire transitie tip 3: Begin er nu mee

Veel grote en kleine organisaties zijn al volledig van doordrongen van de circulaire gedachte. De tussenmoot is er wel mee bezig, maar ziet het meer als een tool om een label te krijgen of om in het duurzaamheidsverslag te schrijven.