Goed gelezen in maart

Een selectie van artikels over kwaliteitsmanagement uit binnen- en buitenlandse tijdschriften en nieuwsbronnen die je niet mag missen.

World Happiness Report

Foto beschikbaar via creative commons by European ParliamentIn maart rolde het World Happiness Report van de persen bij de Verenigde Naties. Noorwegen blijkt het gelukkigste land ter wereld te zijn, maar ze betalen daar ook een prijs voor, waarschuwt Brieuc Van Damme in een opiniestuk in het magazine Knack. In plaats van vertrouwen is de maatschappij er veel meer gebaseerd op controle en allerlei regeltjes.

Eén hoofdstuk van het rapport is gewijd aan "Happiness at Work". Daaruit blijkt het werknemersengagement toch wel tegen te vallen: wereldwijd zegt 20% zich sterk betrokken te voelen bij zijn of haar werk, in West-Europa valt dat cijfer terug tot 10%.

"The War for Talent" is trouwens over, schrijft the Fast Company, en niemand heeft de strijd gewonnen.

Control

Vaak hakt meer controle in op de efficiëntie en effectiviteit van je organisatie, zo bleek al tijdens het VCK congres. Mark Ernst herhaalt die boodschap op MT: "Stop met alles te controleren, dan vergroot je de efficiëntie", schrijft hij.

Created in China

Tijdens de Kwinta sessie van maart hielden we het nieuwe kwaliteitsbeleid in China tegen het licht. Het onderwerp kwam ook aan bod in De Standaard, waarin het groeiend aantal patenten in China centraal staat in het artikel Vergeet 'made in China', hier is 'created in China'.

Norm voor labo's

De ISO/IEC 17025 is een belangrijke norm met eisen voor technische bekwaamheid van beproevings- en kalibratielaboratoria die tegen eind dit jaar een nieuwe versie krijgt. De belangrijkste wijzigingen in de DIS-versie ervan worden op deze blog tegen het licht gehouden.

Correlatie tussen MVO en TQM

Management Impact schuift een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat er een correlatie is tussen kwaliteitsmanagement en maatschappelijk verantwoord ondernemen: "overgaan naar MVO versterkt meteen de effecten van total quality management (TQM)", zo blijkt uit het onderzoek.

Lean Six Sigma

In Quality Progress, het blad van de Amerikaanse kwaliteitsorganisatie ASQ, lees je hoe je van Lean Six Sigma-projecten een succes kunt maken: kies leiders die innovatief zijn en goeie communicatieskills in huis hebben (gratis te lezen mits registratie).

Top 5

En dit is tot slot de top 5 van meest gelezen artikels op Kwinta:

  1. "When you see data, doubt them" – Kaoru Ishikawa
  2. Waarom Indaver je niet meer voor gek verklaart als je over Lean Six Sigma begint
  3. "Meer, nieuwe en betere concurrentie uit China"
  4. Welke effecten heeft ISO 9001-implementatie?
  5. Verdringt SOAR de SWOT-analyse?

Delen via

Reactie

Plaats ook op: