Goed gelezen in mei

Een selectie van artikels over Van Gool, auditen, de effecten van ISO 9001, weerstand tegen verandering en de veerkracht van de Belgische supply chain die je niet mag gemist hebben.

Van Gool

Marijke Korteweg, de juryvoorzitter van de Kwinta Bachelor, Master en PhD Award en jurylid van de Kwinta Business Excllence Award, geeft haar mening over de Zaak Van Gool in een opiniestuk in De Standaard.

Auditen

Waarom een audit goed is, maar ook heel gevoelig kan liggen, lees je op de blog van de Duitse kwaliteitsorganisatie DGQ.

Effect van ISO 9001

Basak Manders onderzocht in haar proefschrift de effecten van ISO 9001-implementatie op basis van uitgebreide meta-analyses en deelde haar bevindingen tijdens de Kwinta sessie van april. In het Nederlandse tijdschrift Sigma zet Manders nog eens alles op een rijtje.

Weerstand

De grootste horde om te nemen bij veranderingen zijn mensen. Hun weerstand tegen veranderingen kun je doorbreken door minimum 2 conversaties te voeren met de individuen en groepen die de grootste weerstand hebben. Harvard Business Review zet op een rijtje hoe je dat aanpakt.

Veerkracht van de Supply Chain

België strandt op de veertiende plaats in de jaarlijkse Resilience Index, die de veerkracht van de supply chain van zo'n 130 landen in kaart brengt. Onze sterkste troef is de risicokwaliteit, waarvoor we 93,6% scoren, voor de kwaliteit van de supply chain blijven we op 86%, op de economische score halen we een onvoldoende (49%). Buurlanden Luxemburg (tweede), Duitsland (vijfde), Frankrijk (elfde) en Nederland (twaalfde) scoren een voor een beter.

Human Error

Waarom piloten van de B-17-gevechtsvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog maar bleven crashen op de landingsbaan, is te wijten aan Human Error, die na onderzoek bleek terug te brengen zijn tot een design error.

Delen via

Reactie

Plaats ook op: