Is meten nog weten in ziekenhuizen?

De helft van de Belgische spoedartsen overweegt van job te veranderen, zo blijkt uit een studie van de Belgian College of Emergency Physicians (BeCEP) in samenwerking met UGent. Vooral de "extreme administratieve belasting" door accreditering doet mensen afhaken.

Via de accreditaties beoordeelt een externe en onafhankelijke organisatie, de Joint Commission International (JCI) of het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de zorg (NIAZ Qmentum), op basis van een aantal maatstaven in welke mate ziekenhuizen kwaliteitsvolle en veilige zorg aanbieden aan patiënten.

De accrediteringstrajecten gaan gepaard met veel registraties, procedures en checklists. "Die hang naar accreditering heeft religieuze dimensies gekregen", zegt Jan Stroobants, voorzitter van de BeCEP, in een waslijst getuigenissen in de krant De Standaard. Ook in Gazet van Antwerpen getuigen spoedartsen over de grote werkdruk.

Deense bureaucratie

Is de slinger in de verkeerde richting doorgeslagen? De klacht over te veel papierwerk is alleszins niet nieuw.

In Denemarken heeft de minister van Volksgezondheid afstand genomen van de bureaucratische manier waarop de kwaliteit moest gemeten wordt omdat dokters en zorgpersoneel verdronken in manuals en papierwerk. "Het is tijd om de patiënt centraal te zetten in plaats van te focussen op het naleven van een waaier aan normen. Accreditatie is gerechtvaardigd en nuttig, maar we moeten verder. "

Menselijke energie

"Kwaliteit heeft haar prijs, en die is voor een keer niet in geld uit te drukken", schrijft Peter Degadt, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro (de koepel­organisatie van alle Vlaamse zieken­huizen) in een opiniestuk. "Wat kost dat alles aan menselijke energie? Is de bevlogenheid van de artsen en verpleegkundigen echt onuitputtelijk? Hoe ver kun je gaan in het creëren van alsmaar bijkomende verwachtingen?"

Degadt pleit ervoor de druk op artsen te verlichten, maar wijst er op dat de kwaliteit van de zorg de voorbije jaren fors is toegenomen dankzij de intensieve kwaliteitstrajecten die de Vlaamse ziekenhuizen gevolgd hebben.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Yuya Tamai

Delen via

Verwante artikelen

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.

Eerste hulp bij MDR

De industrie voor medische hulpmiddelen kent sinds mei 2017 haar nieuwe wettelijke verplichtingen, de Medical Device Regulations of kortweg MDR.

Award Healthcare naar AZ Maria Middelares

De Kwinta Business Excellence Award 2017 in de categorie Healthcare gaat naar Linda Staessen, Ann Van Oost en Annelies Lippens, het kwaliteitsteam van het AZ Maria Middelares in Gent. Ze slaagden erin om kwaliteit in iedere cel van het ziekenhuis te brengen.

Reactie

Plaats ook op: