Nieuwe norm tegen fake reviews

Heb je ze ook eerst gelezen, de reviews, voordat je je hotel boekte op Booking.com? Je bent niet alleen: 90% van de consumenten raadpleegt online reviews vooraleer ze een zaak bezoeken.

Meer zelfs: 84% van de mensen hecht evenveel geloof aan online reviews als aan persoonlijke aanbevelingen.

Toch kan het soms verkeerd lopen.

  • De leverancier kan zelf misleidende reviews schrijven over zijn product. Denk maar aan dat infinity zwembad, dat niet meer dan een badkuip blijkt te zijn.
  • Of concurrenten bekladden de websites van anderen met negatieve reviews: een matras als een blok beton, een airco die harder raast dan een Boeing,...
  • Online reputation management-bureaus die diensten aanbieden om online reviews te verbeteren.
  • Een gebrek aan vertrouwen in hoe leveranciers omgaan met reviews: selecteren ze de positievere en verwijderen ze alle negatieve commentaren?
  • Leveranciers die consumenten bestraffen als ze negatieve reviews schrijven.
  • Consumenten die via kritische reviews proberen betere voorwaarden af te dwingen.

Inzameling, moderatie en publicatie

Dat was ook ISO, de Internationale Organisatie voor Standardisatie, niet ontgaan. Daarom zetten ze een nieuwe norm in de etalage, de ISO 20488, over Online Consumer Reviews, waarin principes, richtlijnen en vereisten voor de inzameling, moderatie en publicatie van reacties centraal staat.

De richtlijnen zijn gebaseerd op integriteit, transparantie en accuraatheid. De norm helpt bedrijven bij:

  • het consumentenvertrouwen in hun online reviews op te krikken,
  • zich te beschermen tegen misbruik en
  • de kwaliteit te verhogen van de getoonde producten en diensten.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Roderick Eime

Delen via

Verwante artikelen

Managementjargon op de dorpsmarkt

Onlangs was er op de radio een interview over STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De aanzet was een project om meer meisjes een STEM-keuze te laten maken in het onderwijs.

Kwaliteitsproblemen snel communiceren en oplossen

In de laatste Kwinta Junior-sessie van het jaar brachten de deelnemers een bezoekje aan TUC RAIL. Peter Driessens, Senior Methods Officer, vertelde er over de visie van zijn organisatie op kwaliteit.

Business Excellence 2.0 in de praktijk

Mensen goesting doen krijgen in kwaliteit. Dat was het hoofddoel van Bénédicte Colpaert, Head of Prevention & Business Excellence bij Umicore, toen ze Business Excellence 2.0 uitrolde in haar organisatie.