Ontex en AZ Groeninge winnen Kwinta Excellence Award

Het Oost-Vlaamse Ontex en het AZ Groeninge-ziekenhuis uit Kortrijk winnen de Kwinta Excellence Award 2014, een bekroning van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg voor het realiseren van kwaliteit via innovatie en talent.

Katrien Cardoen, Group Quality Manager van Ontex, sleept de Kwinta Excellence Award 2014 in de wacht voor het opzetten en uitbouwen van een wereldwijd kwaliteitsteam bij Ontex, dat dameshygiëne, incontinentiemateriaal en babyluiers produceert.

Cardoen transformeerde de kwaliteitsstrategie van een productgeoriënteerde naar een klantgerichte aanpak. De combinatie van empathisch veranderingsmanagement en systematisch kwaliteitsmanagement leidde volgens de jury, onder voorzitterschap van Eric De Cooman, tot overtuigende resultaten.

AZ Groeninge

In de categorie zorgsector valt Tom Coolen, directeur ICT en Kwaliteit van het AZ Groeninge-ziekenhuis uit Kortrijk, in de prijzen. Hij zette 3 jaar geleden een veranderingsproject op de sporen waardoor het AZ Groeninge als eerste niet-academische ziekenhuis in de Benelux erin slaagde het prestigieuze kwaliteitslabel Joint Commission International binnen te halen.

Alle belangrijke processen werden tegen het licht gehouden en structureel bijgestuurd door medewerkers en artsen. Daardoor heeft het AZ Groeninge een grote stap voorwaarts gezet op vlak van kwaliteit en patiëntveiligheid. "Toms vlotheid, zijn systeemdenken en vooral zijn passie om te verbeteren hebben daaraan ongetwijfeld bijgedragen", zegt de jury van de Kwinta Excellence Award 2014.

De publieksprijs gaat naar Sofie Boone van Howest. Tijdens de Kwinta Excellence Night op 5 december in Leuven reikte Herman Van Rompuy beide awards uit.

Hogescholen genomineerd

In de categorie "onderwijs" nomineerde de jury van de Kwinta Excellence Award de hogescholen Howest en Odisee.

  • Sofie Boone van Howest werkte een intern kwaliteitszorgsysteem uit, waarbij kwaliteit de zorg is van elke medewerker. "Door passie, empathie en pedagogische inzichten te combineren heeft Sofie Boone strategisch gebruik gemaakt van de mogelijkheden om structuren rond samenwerking en communicatie te creëren", zegt de jury.
  • Kathy Pletinckx, opleidingshoofd van de bachelor Verpleegkunde en ankerpersoon kwaliteit bij Odisee, de fusie van de HUB en de KAHO Sint-Lieven, creëerde een authentieke biotoop voor kwaliteit via haar systematische aanpak.

Internationale awards

Ook de Europese kwaliteitsorganisatie EOQ reikte een rist awards uit tijdens de Kwinta Excellence Night. Erlan Sydykov, Rafael Shavaliyev en Dmitriy Iorgachov winnen de Quality Tournament voor Centraal- en Oost-Europese landen. De Borel Award 2014 van EOQ gaat naar Thomas Szabo voor zijn levenslange inzet voor kwaliteit en het ISO-systeem in het bijzonder.

Wil je volgend jaar zelf in de prijzen vallen? Stel je dan nu al kandidaat voor de Kwinta Excellence Award 2015!

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteitsvol zorgen voor morgen

Hoe ga je als zorgorganisator om met de vloedgolf aan uitdagingen in de ouderenzorg, zoals het tekort aan zorgkundigen en de zwaarder wordende zorg?

Herbekijk de Kwinta webinar over Magnet-erkenning

Als eerste ziekenhuis in Europa sleepte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een Magnet-erkenning binnen. Paul Van Aken, directeur Patiëntenzorg, legt in een webinar uit hoe en waarom zijn ziekenhuis de erkenning behaalde.

Eerste hulp bij MDR

De industrie voor medische hulpmiddelen kent sinds mei 2017 haar nieuwe wettelijke verplichtingen, de Medical Device Regulations of kortweg MDR.