Standaarden verbeteren publieke waarschuwingen

Net voor de aanslagen in Parijs kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de start van een sms-alert aan, een waarschuwingssysteem dat iedereen in een gevarenzone na een terreuraanslag, ramp of andere noodsituatie bereikt.

Foto beschikbaar via Creative Commons by  Miguel DiscartTwee ISO-standaarden bieden een houvast aan organisaties, zoals de Algemene Directie Crisiscentrum (ADCC), een afdeling van de FOD Binnenlandse Zaken, die onder meer verantwoordelijk is voor publieke waarschuwingen.

ISO 22322 en ISO 22324

De ISO 22322 geeft richtlijnen voor de ontwikkeling, het beheer en uitvoeren van openbare waarschuwingen voor, tijdens en na incidenten. De ISO-norm helpt bijvoorbeeld bij de keuze van het kanaal om de informatie te verspreiden.

"Eenvoudige procedures om de boodschap efficiënt uit te sturen en de gewenste respons creëren, kan levens redden, de gezondheid beschermen en grote verstoringen verhinderen", zegt Haruo Hayashi, projectleider van ISO 22322.

Het gebruik van kleurcodes om mensen in crisissituaties te informeren, staat centraal in een tweede norm, de ISO 22324.

Bedrijfscontinuïteit

Op de vraag hoe organisaties kunnen anticiperen op de gevolgen van een verhoogd dreigingsniveau, biedt de ISO 22301 over bedrijfscontinuïteit een antwoord. Denk maar aan werknemers die niet op het werk geraken doordat de metro's niet rijden.

De ISO 22301 helpt bedrijven op een systematische manier bedreigingen en bedrijfskritische processen in kaart brengen. Dat zorgt voor hogere klanttevredenheid, minder klachten, een lerende organisatie en een hogere kwaliteit van je producten en diensten. Lees de 9 tips voor kwaliteitsmanagers.

Delen via

Verwante artikelen

Bedrijfscontinuïteit onder de loep in nieuw dossier

De ISO 22301-norm over bedrijfscontinuïteit was in 2015 de sterkst groeiende norm. Bedreigingen en bedrijfskritische processen in kaart brengen, verhoogt dan ook de bedrijfscontinuïteit van je organisatie.

Wat wordt de onderscheidende norm?

Zo’n 20 jaar geleden was het ontvangen van een ISO 9001-certificaat reden tot vreugde. Er was een prestatie geleverd, er werd feest gevierd, het certificaat betekende dat een organisatie zich onderscheidde van andere.

Infografiek: certificaties zitten in de lift

Anderhalf miljoen certificaten. Zo veel managementsystemen zijn er volgens de ISO Survey in 2015 gecertificeerd. De ISO 22301 rond bedrijfscontinuïteit is de sterkste groeier met 78%.