Toegevoegde waarde van ISO 22301 en certificering

Met een onderzoek naar de voorwaarden waaraan een onderneming moet voldoen om succesvol Business Continuity Management conform de ISO 22301-norm te introduceren en de toegevoegde waarde ervan, kaapt Erik van de Crommenacker de tweede Nederlandse Onderzoeksprijs Kwaliteitsmanagement 2014 weg.

De ISO 22301-norm voor Business Continuity Management (BCM), gelanceerd in 2012, ondersteunt organisaties bij het waarborgen van bedrijfscontinuïteit bij interne of externe incidenten.

De norm volgt de nieuwe High Level Structure, dat normen voor managementsystemen op elkaar afstemt, en is daarnaast gebaseerd op een risicobenadering conform de risicomanagementnorm ISO 31000.

7 voorwaarden

In zijn scriptie formuleert van de Crommenacker, na literatuuronderzoek, een model bestaande uit 8 hypothesen over implementatie en certificatie van Business Continuity Management Systems, die op één na worden bevestigd in het onderzoek. De 7 voorwaarden voor een succesvolle implementatie blijken:

  1. focussen op het commitment van het topmanagement,
  2. helderde doelstellingen formuleren,
  3. duidelijke rol- en taakverdeling opstellen,
  4. samenwerkingsbereidheid stimuleren binnen de organisatie,
  5. voldoende kennis van de medewerkers,
  6. heldere communicatie en
  7. goede afstemming met de belangen van de stakeholders.

Toegevoegde waarde

Organisaties die de norm implementeren, zien de klantentevredenheid stijgen, alsook de kwaliteit van het product en de dienstverlening. Klanten hebben minder klachten en je krijgt een lerende organisatie.

Laten de organisaties zich bovendien ook nog certificeren conform de ISO 22301-norm, dan verbetert het imago van het bedrijf, versterkt de concurrentiepositie, haalt de organisatie nieuwe klanten binnen en behoudt het meer bestaande klanten en voldoet het aan de eisen over compliance en regulering.

“Van de Crommenacker heeft een mooi, systematisch onderzoek uitgevoerd naar de effecten op de prestaties van bedrijven als gevolg van het toepassen van deze norm”, besluit het juryrapport.

Delen via

Verwante artikelen

Dirk van Bogaert

Vragen over compliancy beantwoord

Technische compliance is een complex gegeven in enkele sterk gereglementeerde activiteiten. Vandaar dat Werner Van Cayseele (SPIE Belgium) enkele vragen heeft, die expert Dirk van Bogaert beantwoordt tijdens een werkvergadering.

Kwaliteit en compliance verzekeren via effectief informatiemanagement

Ronny Timmermans, CEO en Managing Director van Xenit, stelt tijdens een presentatie op het VCK congres scherp op de cruciale rol die intelligent informatiemanagement heeft veroverd in bedrijfsprocessen en de digitale transformatie van bedrijven.