Voorbij de innovatie-euforie

Innovatie is het sleutelwoord van kwaliteitsmanagement in onze tijd. Hijgend en puffend zijn we steeds op zoek naar weer iets nieuws, weer iets anders, weer een reorganisatie, schrijft Henk den Uijl,  promovendus en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tegelijkertijd kijkt de werkvloer dikwijls met argusogen naar de typische managementtaal die hierbij hoort: “het zal allemaal niet zo’n vaart lopen”.

Vaak worden mislukte innovatieprojecten toegeschreven aan implementatiefouten, communicatieproblemen of een starre organisatiecultuur. Maar wat als het in de aard van innovatie zit dat nieuw niet per se beter is?

Verstikkende middenmaat

Henk den Uijl vindt dat het streven naar “innovatie en excellentie” een verstikkende middelmaat oplevert. We kunnen beter op zoek gaan naar een “goede middelmaat”.

Tijdens een workshop op het VCK congres gaat hij filosofisch op zoek naar hoe de deelnemers eigenlijk kijken naar wat innovatie is, wat leren betekent, en welke achtergrondideeën hierbij een rol spelen.

Benieuwd? Schrijf je in voor het VCK congres op 29 november 2018 (gratis voor leden).

Schrijf je nu in >>

VCK congres 2018

Delen via

Verwante artikelen

Kwaliteit en innovatie, het een kan niet zonder het ander

Al eens naar een 3D-film gaan kijken? En ook eens met een dichtgeknepen oog door een van beide glazen gekeken van de 3D-bril die op je neus staat? Al snel mis je waar het om gaat. Je krijgt een verkleurd beeld. Pas als je door beide glazen kijkt, zie je de wereld in 3D.

Eerste spreker VCK congres 2018 bekend

Een onderwerp voor het VCK congres 2018 hadden we al: "Innovative Quality & Qualitative Innovation". Nu hebben we ook de eerste spreker kunnen strikken: de Amerikaan Stephen Hacker.

Digitalisering brengt menselijke factor nog meer naar het voorplan

Door automatisatie, het gebruik van algoritmes en Big Data zal de aandacht, nog meer dan vroeger, op de menselijke factor gericht zijn.

Reactie

Plaats ook op: