Voorbij het meetbare

In "Voorbij het meetbare" vertelt ondernemer Margaret Heffernan over de paradox van de organisatiecultuur, die aan de ene kant een wereld van verschil kan maken maar anderzijds opgebouwd is uit kleine handelingen, gewoontes en keuzes.

Kortom: de organisatiecultuur is volgens haar onmeetbaar en onbeheersbaar.

In haar begeleidende TED talk geeft Heffernan voorbeelden van die kleine gewoontes en ideeën die een organisatiecultuur vormgeven. Daaruit blijkt dat de meest succesvolle teams niet uitblinken door enkele klassebakken, maar gedreven worden door sociale cohesie.

Sociale verbondenheid creëren

Een concreet voorbeeld van hoe je de sociale verbondenheid stimuleert, geeft wetenschapper Uri Alon. Hij vertelt hoe je (niet alleen in de wetenschap) soms riskante paden moet verkennen om te kunnen innoveren. Daarvoor heb je emoties nodig als solidariteit, steun en hoop, die je krijgt door je verbinding met anderen. Vandaar dat hij elke teamvergadering start met een half uur te praten over verjaardagen, nieuws, cultuur,...

In aanloop naar het VCK congres "Is meten weten?" op dinsdag 28 november 2017 in het ICC in Gent nemen we je mee in enkele gedreven TED talks die scherpstellen op het thema.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Financial Times

Delen via

Verwante artikelen

Open innovatie via hoogkwalitatief onderzoek

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, stimuleert open innovatie via hoogkwalitatief onderzoek. Reden genoeg om er eens een kijkje te gaan nemen achter de schermen, en jij kunt mee.

Meten heeft wel degelijk meerwaarde

Ik vermoed dat we het er allen eens over kunnen zijn dat meten wel degelijk een meerwaarde met zich meedraagt. Hoewel meten eerder bestempeld kan worden als een kwantitatieve tool, werd door verschillende sprekers op het congres gewezen op het kwalitatieve aspect.

Herbeleef het congres

Het VCK congres ligt alweer een week achter ons. Op de Facebookpagina van Kwinta kan je je congresdag herbeleven met het fotoverslag van onze fotografe Kathleen Steegmans.

Reactie

Plaats ook op: