Voorbij het meetbare

In "Voorbij het meetbare" vertelt ondernemer Margaret Heffernan over de paradox van de organisatiecultuur, die aan de ene kant een wereld van verschil kan maken maar anderzijds opgebouwd is uit kleine handelingen, gewoontes en keuzes.

Kortom: de organisatiecultuur is volgens haar onmeetbaar en onbeheersbaar.

In haar begeleidende TED talk geeft Heffernan voorbeelden van die kleine gewoontes en ideeën die een organisatiecultuur vormgeven. Daaruit blijkt dat de meest succesvolle teams niet uitblinken door enkele klassebakken, maar gedreven worden door sociale cohesie.

Sociale verbondenheid creëren

Een concreet voorbeeld van hoe je de sociale verbondenheid stimuleert, geeft wetenschapper Uri Alon. Hij vertelt hoe je (niet alleen in de wetenschap) soms riskante paden moet verkennen om te kunnen innoveren. Daarvoor heb je emoties nodig als solidariteit, steun en hoop, die je krijgt door je verbinding met anderen. Vandaar dat hij elke teamvergadering start met een half uur te praten over verjaardagen, nieuws, cultuur,...

In aanloop naar het VCK congres "Is meten weten?" op dinsdag 28 november 2017 in het ICC in Gent nemen we je mee in enkele gedreven TED talks die scherpstellen op het thema.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Financial Times

Delen via

Verwante artikelen

Wanneer de nood het hoogst is, is Fipronil nabij

Columns zijn een erg populair literair genre. Het wemelt ervan in kranten en tijdschriften. “Zo moeilijk kan dat dan niet zijn” hoor ik u al denken beste lezer, maar sta me toe u daar toch even in te corrigeren. Deze column bijvoorbeeld moet over kwaliteit gaan (of er toch van ver iets mee te maken hebben), behandelt best een actueel thema en dat thema moet dan nog beginnen met de juiste letter.

Hoe meet je klantentrouw (en niet alleen maar klantentevredenheid)?

Benedikt Sommerhoff laat je tijdens het VCK congres "Is meten weten?" kennismaken met de Design Thinking-methodologie, meer bepaald de nadruk die wordt gelegd op inzicht in de klantenbehoeften.

Is kwaliteit meten van werkprestaties taboe?

Hoe meet je kwaliteit in werkrelaties? En hoe vind je een goed evenwicht tussen vertrouwen en controle? Vragen waarover econoom en filosoof Antoon Vandevelde zich buigt tijdens het VCK congres "Is meten weten?".

Reactie

Plaats ook op: