Waarom lieveheersbeestjes een boost aan je verandertraject geven

Wist je dat lieveheersbeestjes échte hoogvliegers zijn? Britse wetenschappers hebben recent achterhaald dat lieveheersbeestjes tot 1.100 m hoogte kunnen halen, met een snelheid tot 60 km/u door de lucht kunnen sjezen, en als de windstroming even meezit tot 120 km afstand kunnen vliegen.

Om met hun 3.000 bladluizen per maand dan nog niet hun vaste baan als biologisch bladluisbestrijder te vergeten. Klein, maar ontzettend dapper, zo blijkt! Ze doen me denken aan de rol die lichtpuntjes in verandertrajecten betekenen: ook klein, maar oh zo waardevol, met een tempo en een impact hoger dan traditionele veranderinspanningen.

Ben jij ook het lieveheersbeestje van je organisatie? Dan beschik je over een lichtpuntjesfilosofie en breng je je organisatie ongetwijfeld een aanzienlijke stap voorwaarts.


Welke foto hield het langst jouw aandacht vast: die van het lieveheersbeestje of van de vinarmige vis? Uit onderzoek blijkt dat mensen geneigd zijn om zich op het negatieve te richten. We kijken langer naar een verdrietige dan een blije foto, focussen ons eerder op die ene 4, dan op alle 8-en en 10-en op het rapport van ons kind, onthouden makkelijker slechte dan goede verhalen over een collega … Voor een groot scala aan menselijk gedrag en perceptie leeft de overtuiging ‘Slecht is sterker dan goed’.

Goede leidinggevende, hoe verhoudt de tijd die jij aan het analyseren van problemen besteedt zich tot de tijd waarin je een moment van succes opspoort ? Alvast een niet onbelangrijk gegeven in je aanloop tot een nieuwe doorbraak.

En daarom wil ik je uitdagen…

De volgende keer dat je met je team of een individuele medewerker voor een veranderuitdaging staat, nodig ik je uit om volgende drie vragen te stellen om potentiële oplossingen te ontdekken : de wonder-, uitzonderings- en kloonvraag.

  • De wondervraag - Stel, je ontwaakt en het veranderthema is helemaal werkelijkheid.  Hoe ziet die gewenste toestand eruit? Wat doe je? Wie is erbij betrokken en wat dragen ze bij? Wat zijn de resultaten? Hoe ziet de omgeving en de context eruit? Wat is er veranderd?
  • De uitzonderingsvraag - Wanneer zag je het laatst iets van dat wonder, een lichtpuntje, al was het maar voor heel even ? Wat gebeurde er toen ? Wat maakte dat het werkte?
  • De kloonvraag - Hoe zou de gewenste toestand eruit zien als de lichtpuntjes in veelvoud aanwezig zijn ? Waar zou je meer van willen en hoe ziet dat eruit ? Wat kan je doen om dit te realiseren?

Lichtpuntjes opsnorren, levert je medewerker of je team het bewijs dat ze het vraagstuk ooit al oplosten : in zekere mate, in bepaalde omstandigheden. Lichtpuntjes waarnemen, herkennen en begrijpen, inspireert om het pad naar verandering te effenen. 

Hoe is het met jouw lichtpuntjesgeloof?

Laat jij het lichtpuntjesgeloof in jezelf of je team toe en focus je je op oplossingen, eerder dan op problemen om verandering in beweging te krijgen? Hou je van die eenvoudige vraag die je bijna nooit hoort : Wat werkt wel en hoe kunnen we daar meer van doen? Dan ben jij het lieveheersbeestje in je organisatie: misschien klein, maar van onschatbare waarde, met een onverwachte impact.

Foto's via Creative Commons door Joyce Cory, Sharon Mollerus en Justin

Delen via

Verwante artikelen

Omgaan met weerstand tegen veranderingen

Iedereen kwam het wel al eens tegen: je wil iets implementeren, veranderen of aanpassen en meteen krijg je mensen die in de remmen gaan. Je kan namelijk niet voor iedereen goed doen. Maar hoe ga je dan om met weerstand tegen veranderingen?

Waarom veranderen zo moeilijk is

Met de beste bedoelingen gaan managementteams of verandercoaches aan de slag met een stappenplan voor verandering. Je hebt inderdaad verschillende en goede modellen die je hiervoor als leidraad kan gebruiken, o.a. het 8 fasenplan van Kotter, het ADKAR model, Lewin’s change model, ...

Verandering als kans of bedreiging? Jij beslist!

Het Europese kwaliteitscongres nam dit jaar kwaliteit als drijvende kracht voor succes in het digitale tijdperk onder de loep. We vroegen Patrick Mongillon van het Franse AQM welke ideeën bij hem zijn blijven hangen.