Wat als je F1-metingen gebruikt om levens te redden?

Peter van Manen werkte tientallen jaren voor McLaren Applied Technologies Limited, dat sensoren levert om data te verzamelen in de autosport. Wat als... je die technologie toepast in ziekenhuizen?

Tijdens een formule 1-race worden pakweg 500 parameters constant vanuit de racewagens doorgestuurd naar een team ingenieurs. Na het einde van een race heeft een formule 1-auto zo'n 750 miljoen cijfers doorgeseind naar de garage.

Van Manen liet deze extreem precieze datacollectie en -analyse ook los in het kinderziekenhuis van Birmingham. Aan de hand van patronen konden dokters en verplegers sneller zien wanneer het fout begon te lopen bij hun patiënten.

In aanloop naar het VCK congres "Is meten weten?" op dinsdag 28 november 2017 in het ICC in Gent nemen we je mee in enkele gedreven TED talks die scherpstellen op het thema.

Foto beschikbaar via Creative Commons by John O'Nolan

Delen via

Verwante artikelen

Mannelijke crash test dummy

Column: Fitness for use (m/v)

Van zodra een product of dienst voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden, is het kwaliteitsvol. Dat is toch wat de Amerikaanse kwaliteitsgoeroe Joseph Juran met "Fitness for use" bedoelde.
Maartje Alberts

KPI’s? Heb ik dat wel nodig?

Iedereen kent de uitspraak ‘Meten is weten’, maar is dat wel zo? Zorgt het hebben en meten van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) ervoor dat je als organisatie groeit en beter wordt?
Willy Vandenbrande

Column: KPI's in de Vietnamoorlog

Het nadeel van oud worden is dat je oud wordt. Het voordeel is dat je meer hebt meegemaakt en dus over meer kunt meespreken.