Zelfontplooiing en weerbaarheid voorwaarden voor innovatie

Gaan kwaliteit en innovatie hand in hand? Kan innovatie gebeuren zonder focus op kwaliteit? Dit zijn de vragen die de leidraad vormden op het VCK congres over kwaliteit en innovatie.

De eerste die zich mocht wagen om een antwoord te bieden op die vragen was Stephen Hacker. Stephen is auteur van meerdere boeken over transformatie en innovatie, studeerde aan de universiteit van New Orleans waar hij zijn NBA over ‘Organizational Leadership’ haalde. Hij is co-oprichter en CEO van Transformation Systems International, LLC, bestuurslid van meerdere bedrijven en graag geziene spreker over het thema innovatie.

Dat Stephen veel ervaring heeft met toespraken, is duidelijk vanaf het begin. Hij vertelt met veel overtuiging over ‘transformational change’. We mogen ons niet blindstaren op wat we nu hebben en dit proberen te verbeteren, maar visionair zijn en uitkijken naar wat we nog niet kennen.

Met deze mindset kan transformatie komen, gedreven vanuit de volledige business. Iedereen moet in dezelfde richting denken om dat te  verwezenlijken. Zelfontplooiing en weerbaarheid zijn de kernwoorden van zijn uiteenzetting en de voorwaarden voor innovatie.

Visueel geheugen

Na Hacker was het tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ‘Kwinta Business Excellence Award’. Van zowel studenten als bedrijven werd kort een filmpje getoond over hun project.

Voor mij sprong de thesis over revalidatie van personen met een motorische stoornis eruit. Door de persoon te filmen bij het uitvoeren van moeizame handelingen en de video nadien te bekijken, wordt het visueel geheugen aangesproken waardoor revalidatie vlotter verloopt.

Beheerste controle

Voor de laatste spreker in de voormiddag was er keuze tussen verschillende onderwerpen. Mijn aandacht ging naar ‘Kwaliteit en Innovatie’ gegeven door Johan Vanderplas van DNV GL.

Vertrekpunt was de nieuwe ISO 9001:2015-norm. Welke eisen stelt die norm over kwaliteit en innovatie? Innovatie wordt vermeld in de norm als een verandering die wenselijk onder beheerste controle verloopt.

Innovatiewandeling

Léon Stynen is een Belgische architect van het modernisme. In Antwerpen staan een aantal van zijn gebouwen. Onder meer de BP-toren en DeSingel zijn van zijn hand. Stynen was een visionair op vlak van architectuur. Dit werd duidelijk in de Innovatiewandeling die ons langs deze gebouwen voerde.

Innovatie wordt verwezenlijkt door visionairen die de wereld op een andere manier zien, als het ware door een andere bril kijken. Succesvolle innovatie gaat gepaard met kwalitatieve processen en implementatie.

Nicolas Callebout, Master of Science in Business Economics: Corporate Finance

Delen via

Verwante artikelen

A transformational congress

“What does quality mean according to VCK? We do everything around quality except defining it.” With this nice quote of An Kint – Director VCK – all the attendants started the day with the intention to improve their skills as strategist/coach, or as we call it, as Quality Manager.

Herbekijk de Kwinta webinar over kwaliteit en innovatie

Benedikt Sommerhoff onderzocht in een Kwinta webinar hoe je innovatie- en kwaliteitsmanagement kunt integreren.

“Innovation is unquestionably changing the way we do business”

Kwinta last had an interview with Dan Purtell, Group Innovation Director BSI, about the relation between quality and innovation.

Reactie

Plaats ook op: