Zijn er grenzen aan de robotisering van arbeid?

De productie van de Tesla Model 3, de elektrische wagen van Elon Musk, loopt niet op rolletjes. De robotisering van de finale assemblage lijkt Tesla net meer geld te kosten dan dat het opbrengt.

Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau Bernstein. Door het overmatig gebruik van automatisering slaagt Tesla er volgens de onderzoekers niet in om snel genoeg te schalen.

Kwaliteit daalt

Naast het automatiseren van het persen, lakken en lassen, probeert Tesla ook de assemblage op het einde te automatiseren, citeert Business Insider het rapport. En daar loopt het fout.

De volledige robotisering van de assemblage blijkt niet alleen duur. De hoeveelheid automatisering verhoudt zich omgekeerd evenredig met de kwaliteit. Ongemerkt sluipen er defecten in de afwerking.

Een voorbeeld: indien een onderdeel niet goed gelast wordt, blijft dat onopgemerkt bij gebrek aan menselijk toezicht. Pas later, bij het plaatsen van een deur, dak of de voorruit, blijken de onderdelen niet in elkaar te passen.

Slim en behendig

Bij de Japanse autobouwers, jarenlang het lichtend voorbeeld op vlak van kwaliteit, ziet het er niet naar uit dat ze snel hun medewerkers zullen vervangen door robots in het assemblageproces. Robots blijken niet slim of behendig genoeg om pakweg in en rond de ophanging bouten vast te schroeven en visueel hun werk te controleren.

Tesla, daarentegen, trekt volledig de kaart van de automatisering: in zijn masterplan schrijft Elon Musk in 2016 dat zijn ingenieurs zich toeleggen om machines te ontwerpen die andere machines maken.

Foto beschikbaar via Creative Commons by Maurizio Pesce (Flickr)

Delen via

Verwante artikelen

Business excellence bekroond bij Continental Automotive

Bart Ceulemans, Quality Manager bij Continental Automotive Benelux, wint de Kwinta Business Excellence Award 2018 met een project waarin kwaliteit in elk proces en product ingebakken zit.

Open innovatie via hoogkwalitatief onderzoek

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, stimuleert open innovatie via hoogkwalitatief onderzoek. Reden genoeg om er eens een kijkje te gaan nemen achter de schermen, en jij kunt mee.

Win een deelname aan het VDA QMC Quality Symposium

2018 is een feestjaar voor Allanta, want het viert haar 35ste verjaardag. Daarom trakteert de organisatie deze maand op een deelname aan het VDA QMC Quality Symposium in het Duitse Baden.

Reactie

Plaats ook op: