Geschiedenis

Het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK) is opgericht in 1985.

Voorzitters van het VCK

  • 1985: Marcel Dierckx
  • 1989: Michel Steyaert
  • 1992: Julien de Wilde
  • 1997: Marc Clockaerts
  • 2004: Geert Bruyneel
  • 2006: Ingrid Lieten
  • 2009: Johan Vermeersch

Congressen

2013 –Via kwaliteit naar bevlogenheid of hoe gelukkig is tevreden personeel?

Dit congres verkende de mythes en realiteit rond bevlogenheid als een parameter van kwaliteit op de werkvloer. Succesverhalen en getuigenissen over de beperkingen van bevlogenheid werden gebracht door o.a. Frank Van Massenhove (FOD Sociale Zekerheid), Prof. Dr. Paul Verhaeghe (Universiteit Gent) en Dr. Lucie Fransen (auteur).

2012 - De nieuwe werkwereld

Op dit 25ste VCK-congres inspireerden het onderzoek en de inzichten van Lynda Gratton (London Business School) de deelnemers om gepaste hr-strategieën te ontwikkelen voor een wereld in verandering en het nieuwe werken. Op het programma ook 6 interactieve werksessies en Prof. Geert Van Hootegem (KU Leuven) die met een sociologische bril naar de toekomst kijkt.

2011 – Impact, meer invloed dan je denkt

Impact was geen klassiek congres, eerder een ‘unconference’, een open grote ontmoetingsplaats voor iedereen die betrokken is bij kwaliteitszorg in bedrijven, organisaties en de overheid. De deelnemers maakten hun keuze uit de meer dan 20 workshopsessies en konden ervaringen delen, verhalen vertellen, succesvolle aanpakken voorstellen of juist in dialoog gaan rond uitdagingen waarvoor nieuwe antwoorden nodig zijn.

2010 – Doorbraak

Op het 2-daagse programma van Doorbraak stonden lezingen, interactieve sessies en een open space traject die onderzochten hoe je in organisaties doorbraken kan realiseren. Voortdurend verbeteren moet aangevuld worden met “anders denken en anders doen”. Gastsprekers waren o.a. Stephen Hacker (CEO Transformation Systems International ),  Dr. Herman Wittockx  (Nyenrode Business University) en Prof. Dr. Bert Overlaet (KU Leuven).

2009 - Veerkrachtig denken

Veerkrachtig Denken ontdekte de inspiratie, de ervaringen en de praktische uitvoering van Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoek. Onder bezieling van de co-creators van deze theorie en methode Ronald Fry en Frank Barrett, bracht dit congres interactieve sessies met praktische voorbeelden en concrete resultaten voor verandering van mensen en organisaties.

2006 – Jubileum EOQ

In 2006 vierde de European Organisation for Quality haar 50ste verjaardag. Voor deze 50ste verjaardag had het VCK een uniek congresconcept uitgewerkt. Verscheidene routes werden uitgestippeld en vormden het kader voor internationale ontmoetingen, dialoog en ervaringsuitwisseling op deze internationale bijeenkomst met deelnemers uit meer dan 40 landen.